Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSamsung pressemøde 18. maj - FlatpanelsDK

Samsung pressemøde 18. maj

12 Jun 2006 | Rasmus Larsen |

Samsung afholdte torsdag d. 18 maj et lukket arrangement, hvor de blandt andet viste M71 frem, og jeg fik spurgt lidt ind til andre kommende modeller. Her i artiklen vil jeg blandt andet komme med tilbagemeldinger på M71. Hvis det lyder interessant, så læs videre. 
Indtrykkene er mange og derfor bliver artiklen lidt lang, men kommer også til at indeholde en hel del information om M71, samt andre kommende Samsung LCD-TV.

Jeg gider ikke vende alt det som konstant diskuteres om M71, så jeg prøver at omtalte noget af det nye og spændende - også for andre Tv end M71.

Ud over demonstrationen af M71 var arrangementet ganske flot. Efter taler og præsentationer kunne jeg få lov til at lege og rode med M71. Da der også stod en del andre mennesker begrænsede jeg dog min iver til blot at rode lidt i menuerne


Samsung M71 serie


Umiddelbart bød M71 på flere spændende ting. spændende. Højttaleren fik jeg ikke hørt, men den er godt gemt af vejen. Glaskanten forneden er ganske flot og virkede umiddelbart solid. Den skal også fungere som en tilføjelse til lydens klang og retning.

I venstre side af M71 sidder der en kortlæser og en USB læser. Jeg fik ikke set den i funktion, men har haft en anden prototype af et Tv til pre-test, hvor samme feature var indbygget. Det er ganske spændende for folk der eksempelvis bruger meget tid med digitale kameraer.

Bagsiden er der ikke så meget at sige til. Det så tilsyneladende ud til at strømstikket fortsat stikker ud, hvilket også betyder, at man skal have fat i et"knækket" strømstik ved vægmontering (med beslag der er meget tæt på væggen).

Materialet virkede fint. Nu var det ret mørkt i rummet, så jeg kunne ikke se om der var de samme uregelmæssigheder i plastikken som på M61, men umiddelbart virkede det fint. Den blå diode i fronten er ændret en smule. I stedet for at oplyse et helt rum, giver den en meget svag og moderat prik ned på foden, som genspejler sig i glaskanten. Jeg spurgte om det var muligt at slukke den, men så vidt jeg kunne forstå, var det ikke muligt (han var selv lidt i tvivl Samsung manden). Og jeg fik desværre ikke kigget OSD helt igennem.

Fjernbetjeningen ligner meget den for R71 serien, og det er jo ganske positivt. Der er tilføjet nogle funktioner på den, men den overordnede designlinje, er den samme.

Billedsnakken vil jeg gerne tage forbehold på. Tv'et kørte med en HD kilde, om end ikke den bedste jeg har set, men det er naturligvis svært at vurdere alt ud fra denne. Mit første indtryk var dog gengivelsen af sort. Jeg vil ikke sige den er specielt forbedret i forhold til M61, men igen, nu stod M61 ikke ved udstillingen, så det er svært at afgøre endegyldigt. Jeg smugkiggede lidt i OSD for at se, hvordan skærmen var indstillet, og her stod brightness til 58 og kontrast til 80. 80 for kontrast er så vidt jeg husker udgangspunktet fra fabrikkens side, men brightness er sænket af Samsung.

Det er naturligvis svært at afgøre, hvad en bedre indstilling af billedet kan gøre, og jeg fik jo heller ikke så rig mulighed for dette. Mest af alt pga. min pli.

Der var tilføjet nogle funktioner til billedjusteringen i OSD. Lidt utraditionelt var det, at man kunne indstille RGB (red, green, blue) eller som nogen vil kalde det, farverne, både for kontrast og lysstyrke. Jeg forsøgte desværre ikke at rode med dem, men det virkede spændende nok. Det så ud sådan her:
R - contrast
G - contrast
B - contrast
R - brightness
G - brightness
B - brightness

Og så var der naturligvis også mulighed for at indstille ud fra nogle præinstallerede farvetemperaturer, billedforhold (mild, sport osv.), samt mulighed for at indstille farverne på én bar - ligesom på M61.

Men som sagt. Det manglede fortsat lidt dybde i de mørke farve, hvilket let kunne ses i forhold til det plasma der stod ved siden af. Nu var jeg heller ikke voldsomt imponeret af plasma-Tv'et, så jeg husker desværre ikke navnet. Det kan muligvis forbedres ved indstilling, men det må vi vente med at få afklaret indtil M71 kommer på markedet. Plasma Tv’et havde på trods af ret dyb reproduktion af sort, problemer med at skelne mørke gråtoner fra hinanden, og ligeledes gengive dem korrekt. Noget som udvalgte andre plasma’er naturligvis også har.


Samsung M71 serie


Et af de aspekter som Samsung ligger specielt vægt på for M71, er det nye Smooth Motion system, hvor man regulerer frekvensen (eller fordobler dem om man vil) på billedet og prøver at få et judder-frit billede. Hvis du er usikker på hvad judder er, så er det fænomenet hvor skærmen hakker ved horisontale panoreringer. Ret udbredt, og ret irriterende for nogle individer.

Herudover satser Samsung naturligvis også på det forhøjede color gamut eller farvefremvisningen, som jeg plejer at kalde det på godt dansk. Den er nemlig forøget til 127 % af PAL standarden. Det er ret utraditionelt at angive den i forhold til PAL standarden, og det ved Samsung naturligvis godt, så det er lige så vel et salgstrick. Almindeligvis regner man med, at LCD-TV kan gengive 72 procent af _NTSC_ standarden. M71 kan gengive 92 % af NTSC standarden.

Jeg fik ikke rigtig vurderet det i praksis, også fordi man ikke skal afgøre for meget på forhånd og ud fra signalet, men det er da spændende at se, at farvegengivelsen forøges på nyere tv. Det er ikke sket på LCD-TV før nu. Bemærk ligeledes, at de mange milliarder farver man altid snakker om ikke har noget at gøre med de farver du ser udadtil!. Det er nemlig et udtryk for den interne farvebehandling før signalet når panelet.

For lige at vende tilbage til Smooth Motion, så var det noget Samsung også gjorde et ret stort nummer ud af at vise på CeBIT messen i Tyskland for noget tid siden. Jeg har nogle erfaringer og en masse billedet fra CeBIT messen – også af Smooth Motion og andre af Samsungs nye teknologier – så hvis du vil vide mere henvises du til linket til forummet i slutningen af artiklen, hvor du kan stille mere konkrete spørgsmål.

M71 forventes, ifølge Samsung Danmark, at komme på markedet i juli. Så vidt jeg kunne tyde den venlige Samsung mand, var det først i slutningen af juli. Dette gælder dog udelukkende for 40 tommer modellen. 32 og 46 tommer modellen må vi vente lidt længere med, og her regnede man med august eller"længere ud på sommeren", som der blev sagt.

Samtidig med M71 i 32 og 46 tommer, tilføjes nogle andre modeller. Først og fremmest forventer man at lancere M73BD, som er tilsvarende til M71, bortset fra, at den har en indbygget DVB-T tuner. Jeg spurgte om Samsung ville satse på DVB-C, men nej, det lyder angiveligt ikke sådan. De var klar over, at der fandtes brugbare løsninger, som f.eks. dem man ser hos Loewe, men Samsung synes stadig der er for mange faldgruber og uafsluttede kapitler på DVB-C punktet.

Der tilføjes yderligere en anden modelserie. Man var ikke 100 % sikker på navnet, men det forventes, at den kommer til at hedder N71. N71 er tilsvarende til M71, bortset fra, at den ikke har føromtalte Smooth Motion teknologi – altså grundlæggende lidt bedre end M61, hvis man da vel og mærke også integrerer bedre kredsløb end på M61.

Prismæssigt forventer man, at M71 ville starte 3-4 tusind over M61s nuværende pris, men husk på, at det er vejledende salgspris, og de således både kan sælges dyrere og billigere.

Jeg prøvede at fiske lidt efter informationer om skærme der ligger endnu længere henne, men umiddelbart tror jeg ikke M91 (som den hedder lige nu) følger i forårets program. M91 er modellen, som flere taler om. Den vil blandt andet have en opløsning på 1920x1080. Samsung nævnte heller ikke noget om kommende LED baserede LCD-TV.

Hvis du har mere konkrete spørgsmål til pressemødet eller bemærkninger, kan de placeres i forummet her: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=971

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere overbliksartikler

Oversigt: LG 2024 TV-skærme

03 Apr 2024 |

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Oversigt: Panasonic 2023 TV

24 Jul 2023 |